Farebné trendy očami architektky

Architektka a konzultantka farieb Silvia Cejpková používaním princípov harmónie farieb pomáha dosiahnuť efektívne využitie farieb v rôznych návrhoch v architektúre, aj v interiéroch. Pre náš farebný svet Baumit Life vytvorila 12 trendov, z ktorých každý vytvára inú atmosféru. Ak skombinujete farby a materiály v rámci jednej palety, môžete tvoriť so sebadôverou profesionála - všetky farby a materiály v jednom trende spolu navzájom ladia.


Silvia, čím si sa inšpirovala pri výbere farieb pre trendové palety?

Inšpirovali ma konkrétne farby vo vzorkovníku Baumit. Pri prezeraní ma niektoré odtiene zaujali na prvý pohľad - pričom som cielene hľadala farby, ktoré budú použité na fasádu. Následne k týmto nosným farbám som vybrala také, ktoré ich harmonicky doplnili. Prvotnou inšpiráciou teda bola jedna alebo dve charakteristické farby, ktoré následne inšpirovali tému trendu. Výsledkom je 12 paliet, každá zložená zo 6 až 7 farieb. Farby z palety možno navzájom kombinovať, pričom tá výrazná, ktorá bola inšpiráciou trendu nemusí byť použitá v návrhu.

Vytvorila si 12 trendových paliet. Máš k niektorej z nich bližšie ako k ostatným? Ktorá je tvoja najobľúbenejšia?

Zo všetkých kombinácii mám radosť, pretože medzi farbami je vzájomná harmónia, a vyjadrujú konkrétny štýl, či výraz. Každý z 12 hlavných trendov je rozvinutý do niekoľkých kombinácií a z nich sa dá vybrať tá, ktorá vhodne doplní architektúru. Pre mňa sú momentálne najobľúbenejšie Dynamic Life a Desert Rose Life. Dynamic Life je vytvorená z veľmi svetlých farebných odtieňov, ku ktorým sú v kontraste chladné sýte farby. Často sa stáva, že na fasáde sa kombinujú studené sivé tóny a k nim sa vyberie nevhodný farebný tón, ktorý ich má "oživiť". V prípade Dynamic Life úlohu hlavnej divy - farby použitej na malé plochy - môže hrať chladná žiarivá žltá alebo chladná modrozelená, doplnkovou farbou je svetlosivá. Desert Rose Life paleta vznikla skombinovaním viacerých farieb v stredných tónoch. Výsledné kombinácie nie sú výstredné - bez problémov splynú s okolím, ale zaujmú rafinovanou kombináciou pieskovej, sivých tónov a pieskovoružovej.


Silvia, aký má vplyv typ architektúry na výber farby?

Pri výbere farby nás štýl architektúry vedome aj podvedome ovplyvňuje. Tak, ako je moderna veľmi ťažko predstaviteľná v rôznych farebných odtieňoch, vidiecky dom s muškátmi v oknách teplé farby nielenže prijme, ale pristanú mu. Moderné, jednoduché línie a objem majú iný výraz a sú podporované odlišnými farebnými kombináciami ako domácky pôsobiace vidiecke domy s vyrezávaným dreveným zábradlím a okenicami. Preto pri výbere farby na domy začlenených v prírode podvedome siahneme po priateľských a teplých odtieňoch a moderná architektúra má v prevažnej miere farby vyjadrujúce purizmus a odstup. Preto aj v trendoch nájdete palety, ktoré sa hodia na veľmi odlišné štýly. Palety určené pre rustikálny vzhľad obsahujú aj farebnejšie odtiene, ktoré sú vyvážené teplými neutrálnymi tónmi (piesková, krémová). Pri modernej architektúre sa farby zjednodušili na čisté tóny, ktoré nechajú vyznieť objem a línie. Je vhodné, ak je pri výbere farby zohľadnená aj architektúra, pretože potom stavba vytvára jednoznačný a čitateľný celok.


Môžeš nám prezradiť ako správne vytvárať kombinácie farieb tak, aby spolu ladili? Máš na to nejaké osvedčené princípy?

Niektorí ľudia vedia prirodzene vycítiť súvislosti medzi farbami a vytvárajú krásne kombinácie, podobne ako vedia ľudia s absolútnym hudobným sluchom hrať aj bez teórie hudobného vzdelania. Napriek veľkému záujmu o farby som sa ladenie farieb formálne doučila až pár rokov po absolvovaní Fakulty architektúry na doplnkovom vzdelávaní psychológie farieb vo Veľkej Británii. Pri kombinovaní farieb existujú princípy - pomer nasýtenia, podtón farieb, ktoré určujú, či dané odtiene spolu ladia. Nie je pravidlo, že farba A (povedzme hnedá) a farba B (napríklad modrá) sa nesmú spolu kombinovať - vždy záleží na odtieni farieb.


Mnohokrát sa pozrieme na budovu a povieme si, páči sa mi alebo nepáči. Je to v nás podvedomé alebo má na to vplyv naše prostredie, vzdelanie?

Všetko, čo si vymenovala má vplyv na to, ako vnímame architektúru. Základný impulz - páči/nepáči má viacero pohnútok. Jednou je preferencia štýlu. Podľa prieskumov extroverti uprednostňujú výraznejšie farby, zatiaľ čo introvertnejším ľuďom stačia menej sýte farby, ktoré sa naopak extrovertom zdajú nudné. Aj preto jeden investor môže byť nadšenec presklených rodinných domov, zatiaľ čo druhý preferuje bioarchitektúru. Ďalším faktorom pri rozhodovaní je, či sú štýl, farebnosť a materiály navzájom zosúladené. K istým farebným odtieňom ladia konkrétne typy dreva, kameňa a štruktúr. Ak nie sú správne zladené, celok pôsobí nepresvedčivo. Tieto dve podmienky sa dejú nie úplne vedome, rozhodujeme sa impulzívne. Potom nasleduje vzdelanie a poznanie súvislostí, ktoré umožnia vo väčšej miere rozumovo oceniť nuansy architektúry v zmysle estetiky, funkčnosti a prostredia.

Ďakujeme za rozhovor.

Inšpirujte sa farebnými trendmi aj vy! Vyberajte s istotou profesionála.


Váš Baumit tím


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Nová farba na brizolit

Najkrajšie fasády opäť aj zo Slovenska

Dlhodobo čistá fasáda s ochranou proti tvorbe rias