Dlhodobo čistá fasáda s ochranou proti tvorbe rias

10 rokov ju vyvíjal výskumný tím Baumit vo Wopfingu a ďalších 10 ju neustále vylepšuje. Fasádna omietka a farba Baumit Nanopor

Vo fasádnej omietke a farbe Baumit Nanopor sa spojila nanotechnológia s fyzikálnym princípom fotokatalýzy. Nanoporéznu štruktúru tvoria nanopóry , ktoré sú príliš malé pre organické aj anorganické čiastočky nečistôt. Spolu s pôsobením prírodných síl ako je vzdušná vlhkosť, vietor, dážď, UV-žiarenie a teplotné zmeny dochádza k uvoľňovaniu nečistôt z fasády a povrch tak ostáva prirodzene čistý.



Mnohé omietky využívajú princíp vysokej hydrofobizácie. Fasáda sa tak umýva stekajúcou vodou. Ale čo s miestami, ktoré sú chránené pred zrážkami? Baumit Nanopor vďaka tenkej hydrofilnej vrstve funguje na úplne inom princípe. Vlhkosť vsakuje do vrchnej nanovrstvy omietky a pri opätovnom odparovaní vytláča zachytené nečistoty. Nanopóry udržiavajú optimálny vlhkostný režim nielen so zrážkovou vodou, ale aj so vzdušnou vlhkosťou.


Problém rias na fasádach priniesol novú inováciu a to princíp fotokatalýzy. Ide o chemický rozklad organických látok za prítomnosti denného svetla. V štruktúre materiálu je zabudovaný katalyzátor oxid titaničitý (TiO2), ktorý sa aktivuje pôsobením ultrafialového slnečného žiarenia. Za pomoci fotokatalýzy dochádza k rozkladu organických nečistôt ako sú riasy, huby, baktérie a ďalšie mikrobiologické organizmy. Tie ostávajú na povrchu v neaktívnej podobe a následne sú odtiaľ vplyvom prírodných síl odstraňované preč z povrchu.


Nový jedinečný spôsob ochrany pred organickým znečistením na princípe fotokatalýzy je dlhodobo udržateľný z pohľadu ochrany životného prostredia a zároveň je zárukou dlhodobo čistej fasády s minimálnymi nárokmi na údržbu a obnovu počas jej životnosti. Vďaka týmto vlastnostiam ostáva fasádna omietka a farba Baumit Nanopor dlhodobo čistá, odolná voči tvorbe rias a zároveň šetrí vaše náklady na údržbu v budúcnosti. 

Váš Baumit tím

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Nová farba na brizolit

Najkrajšie fasády opäť aj zo Slovenska