Akú fasádnu omietku si vybrať?

Neexistuje jednoznačná a jednoduchá odpoveď. Aby ste si vybrali tú najlepšiu fasádnu povrchovú úpravu, spíšte si vaše požiadavky, priraďte im prioritu a hľadajte. V ponuke Baumit nájdete rôzne typy fasádnych omietok s rôznymi vlastnosťami a štruktúrami.

Akú chcem mať fasádu? Každý má iné nároky a potreby.  A tak pre každého môže byť to pravé "orechové" úplne iné. 


Podklad


V prvom rade si overte, aký máte podklad alebo zateplenie. Niektoré typy zateplenia a muriva si vyžadujú vysoko paropriepustné fasádne omietky. Je to v prípade nových murív s vysoko tepelnoizolačnými vlastnosťami alebo pri vysoko paropriepustnom zateplení ako Baumit open, minerálna vlna, izolácia z drevných vlákien.



Farba 


To, čo máme na očiach, tomu venujeme aj viac pozornosti. A práve fasáda tu hrá prím. Pri svetlejších odtieňoch nebýva zväčša žiaden problém a farby sú dostupné vo všetkých typoch fasádnych omietok. V prípade príliš tmavých odtieňov si musíme správne pripraviť podklad, ako aj vybrať správny produkt dostupný v sýtych farbách. Pri úplne tmavých odtieňoch musíme rátať aj s vyššími nákladmi. Všetko sa dá zrealizovať, ale nie vždy za štandardných podmienok a za rovnakú cenu.


Štruktúra


Pre niekoho jednoduchá záležitosť, pre niekoho dôležitá hodnota. Všetko závisí od nášho typu stavby a od našich estetických požiadaviek. Niektoré produkty ako napríklad samočistiace alebo sýte omietky sú dostupné len vo vybraných štruktúrach. Ak dôraz kladieme na efekt, môžeme siahnuť po modelovateľnej omietke Baumit CreativTop.

Investícia do budúcnosti


V prípade novej fasády ešte stále málo ľudí myslí na budúcnosť. Veď každá nová fasáda je pekná, čistá a bez nedostatkov. Ale čo bude o 5, 10 rokov? Stále môžeme fasádu obnoviť a renovovať. Alebo môžeme myslieť na budúcnosť už skôr a vybrať si inovované materiály pre dlhodobo čisté fasády a povrchy odolnejšie voči tvorbe rias, ako napr. Baumit NanoporTop.


Cena


Stavba domu, realizácia fasády nám často siahne hlboko do vrecka. A nie vždy máme možnosť investovať do drahších materiálov. V takomto prípade si môžeme vybrať z lacnejších produktov, ktoré nám takisto dobre ochránia fasádu a dom pred nečasom. Akurát musíme rátať s tým, že v budúcnosti budeme častejšie investovať do jej obnovy. Alebo môžeme skúsiť urobiť kompromis a nájsť „zlatú strednú cestu“ a vybrať si materiál  v dobrom pomere cena/kvalita, napr. Baumit SilikonTop.


Spracovanie


Je to jeden z dôležitých bodov a nemali by sme na neho zabudnúť pri spisovaní našich požiadaviek. Akých mám majstrov na stavbe? S akými materiálmi pracujú? Zvládnu aj náročnejšie požiadavky? Počasie, ročné obdobie – nehrozia nám už nízke teploty a vysoká vlhkosť? Aké teploty asi budú pri spracovaní fasády? Všetky tieto okolnosti nám tiež napomáhajú so správnym výberom fasádnej omietky alebo farby.

Urobte si svoj vlastný zoznam s vašimi požiadavkami a hľadajte pre vás tú najlepšiu fasádnu omietku Baumit.



Váš Baumit tím


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Nová farba na brizolit

Najkrajšie fasády opäť aj zo Slovenska

Dlhodobo čistá fasáda s ochranou proti tvorbe rias